In het onderwijs werk je met tal van mensen samen. Dat, naast het werk zelf en het contact met leerlingen/studenten, kan het werken ook extra leuk maken. Je bent onderdeel van een team en samen zorg je voor goed en inspirerend onderwijs. Niet altijd gaat de samenwerking goed. Verschillen van inzicht, van werkwijze of gewoon elkaar verkeerd begrijpen kan het samenwerkingsproces verstoren. Dit kan zijn tussen docenten of leidinggevende onderling, maar ook op verschillende niveaus tussen docent en teamleider, manager of andere leidinggevende. Je wilt voorkomen dat deze onderlinge wrijving in ruzie ontaardt. Je gaat elkaar daarom wat ontlopen, zegt niet wat er werkelijk op je hart ligt en voelt je wat gespannen op het werk. Mogelijk is er sprake van een ziekmelding.
Gelukkig lost zo’n situatie zich ook vaak weer op. Maar soms, en zeker als het een botsing met een leidinggevende betreft, gaat dat niet zo. Dan blijft de spanning in de lucht en is een gesprek lastig. En als het ondanks eerdere pogingen niet lukt om elkaar te vinden, kan het heel goed werken om daar een onafhankelijk gespreksbegeleider bij te vragen die getraind is in het voeren van dit soort gesprekken. Met 1 of 2 gesprekken is de lucht veelal geklaard, zijn misverstanden uit de weg geruimd en ontstaat er zicht op waar het mis gaat in de communicatie. Hierdoor komt er ruimte om op een andere manier met elkaar om te gaan, elkaar weer te gaan horen en afspraken te gaan maken. En u gaat weer ontspannen en met plezier naar uw werk. De afspraken kunnen indien gewenst worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst die juridisch geldig is.
Voorbeelden van gespreksbegeleiding of mediation binnen het onderwijs zijn:
- Tussen collega’s onderling of gesprekken met andere organen
- Tussen docenten directeuren met ouders
- Bij besturen/ raden van toezicht
- Tussen kinderen/jongeren (leerlingen en studenten)
Onderwijs mediation is binnen MGH met name de specialisatie van Jacqueline Klopper. Dit soort mediation kan op alle onderwijsniveaus plaatsvinden: basisschool, voortgezet onderwijs, MBO, HBO en WO.